Hemorrojder?

banner-resp hemo_01

Hemorrojder är svullna blodkärl kring ändtarmsöppningen. De delas in i inre hemorrojder som är innanför ändtarmsöppningen och yttre, när utbuktningen finns under huden vid ändtarmsöppningen. Är hemorrojderna stora kan de komma ut vid ändtarmsöppningen (så kallade «prolaberande interna hemorrojder»).

Hemorrojder uppstår oftast i samband med ökat tryck i blodådrorna i ändtarmsöppningen som kan förekomma i samband med:

•  Trög mage och förstoppning
•  Kraftig diarré
•  Tungt kroppsarbete eller träning (tex. tung styrketräning)
•  Graviditet

illust int

Inre hemorrojder är innanför ändtarmsöppningen.

illust ext

Yttre hemorrojder med utbuktningen under huden vid ändtarmsöppningen. Stora hemorrojder kan komma ut ur ändtarmsöppningen.

SYMPTOM

Hemorrojder som är små ger nödvändigtvis inte några direkta symptom, men när hemorrojderna blir större kan de ge symptom som blödning, irritation, klåda och smärta. Blödningar är vanliga och märks oftast först som friskt rött blod på toalettpappret.

En del upplever att hemorrojderna «buktar» ut ur ändtarmen, och de kan ge ett sekret av slem, som ibland är blandat med rester från avföringen. Detta kan ge irritation och klåda i ändtarmsöppningen eftersom man vid dessa fall kan få hudflikar som är svåra att hålla rena.

Andra beskriver en känsla av att man inte får tömt hela tarmen när man är på toaletten. Och att det kan läcka gaser och avföring eller slem utan att du kan hindra det.

Eftersom det normalt inte skall komma blod från tarmsystemet bör du kontakta sjukvården om detta sker. En läkare kan göra nödvändiga undersökningar för att utesluta annan sjukdom än hemorrojderna.